Chromateren

Naast anodiseren kan aluminium beschermd worden tegen oxidatie via het chromateren van het aluminium. Een dunne zogenaamde conversielaag ontstaat in het basis materiaal, die een lichtblauw iriserend uiterlijk heeft. Bij chromateren verandert de maatvoering van het werkstuk niet.

Conversie betekent dat het aluminium metaal omgezet wordt in een dunne aluminium/chroom oxidelaag. Chromateerlagen worden met name gebruikt voor producten die beschermd dienen te worden tegen corrosie maar daarnaast nog elektrisch geleidend moeten zijn. Wegens de elektrisch geleidende eigenschappen is gechromateerd aluminium zeer geschikt in toepassingen waar een elektrostatische oplading ongewenst is bij eisen met betrekking tot EMC. Een voorbeeld hiervan zijn elektronica behuizingen.

Een tweede toepassing voor chromateerlagen is als hechtingslaag voor het poedercoaten of lakken.

Aldor heeft zijn productie omgezet naar het milieuvriendelijke CrIII-proces (RoHS-richtlijn EC-2007). Dit standaard proces wordt bij Aldor blank chromateren genoemd. Het is dan ook NIET meer mogelijk om geel te chromateren bij Aldor. Dit proces is namelijk niet conform de RoHS-richtlijn en is alleen nog maar geoorloofd in uitzonderlijke gevallen bij industrie├źn die uitstel hebben op voornoemde richtlijn. Voorbeelden hiervan zijn de luchtvaart industrie en defensie.

Kies uw proces

Branches

We zijn actief voor bedrijven in een groot aantal sectoren waaronder: